House in Serrano
Dates: 2014-2015
Location: Calle de Serrano, Madrid, Spain.
Typology: Housing
Client: Private
Status: Completed
Size: 240 m2
Team: Borja Peña, Ernesto Sierra, Xabier Ortega, Pilar Vidal and David Parra.
El proyecto parte de la rehabilitación de un antiguo piso situado en el madrileño barrio de Salamanca para una pareja de coleccionistas de arte contemporáneo.
La intervención recupera los valores espaciales del edificio, dejando a la vista la estructura original de hormigón que surgió tras la demolición de las compartimentaciones interiores de la vivienda original.

The project is based on the renovation of an old flat located in the Salamanca neighbourhood of Madrid for a couple of contemporary art collectors.

The process will recover the building’s spatial values, revealing the original concrete structure that emerged after the demolition of the interior partitions of the original home.

La aparición de esa potente estructura de pórticos de hormigón paralelos, se aprovecha como oportunidad para generar y enmarcar un gran espacio expositivo y de relación libre de estructura, que permite ser cualificado y personalizado por el usuario mediante la simple disposición del mobiliario, así como generar la distancia adecuada para la contemplación tanto de las obras de arte contemporáneo que colgarán en sus paredes como las privilegiadas vistas del gran ventanal principal hacia la calle Serrano.

The appearance of this impressive structure of parallel concrete porticos is used as an opportunity to create and delineate a powerful exhibition and meeting space, free of any structure, which can be qualified and personalised by the user through the simple arrangement of furniture, and to create the proper viewing distance from both the works of contemporary art hung on the walls and from the extraordinary views of calle Serrano from the large main window.

El cuidado diseño de dos umbrales; la puerta de chapa que da acceso a la galería que une el espacio principal con el resto de la vivienda y el paso de madera que delimita el acceso a la zona donde se sitúan los dormitorios, enriquecen la intervención.

The meticulous design of two thresholds, the clad door that provides access to the gallery linking the main space to the rest of the house, and the wooden riser that marks the entrance to the area where the bedrooms are located; complete the redesign process.